Viteo website

10 sihat makanan untuk manusia

– Madu – membersihkan saluran darah, anti-radang dan anti-bakteria, antibiotik, antipiretik dan antitussive. Membantu anda tidur, melegakan tekanan dan mengimbangkan tekanan.
Sifat-sifat penyembuhan madu untuk rawatan penyakit-penyakit saluran kencing, batu karang, penyakit keradangan usus dan cirit-birit. Madu rogol telah membersihkan harta, adalah lembut pada hati. Digunakan dalam penyakit jantung, radang saluran pernafasan atas. Ia mempercepatkan penyembuhan luka dan mencegah jangkitan.
Madu bunga digunakan untuk: anemia, keletihan, sakit tekak, sejuk. Madu bunga adalah membantu dalam merawat penyakit jantung, mengawal tekanan darah dan alahan.
Madu Acacia mempercepatkan pertumbuhan semula membran mukus perut, mencegah penyakit gastrik ulser dan ulser duodenum, pencernaan bantuan. Digunakan dalam penyakit buah pinggang dan saluran kencing. Madu Acacia adalah antibakteria dan diuretik.

– Brokoli – adalah sangat kaya dengan vitamin yang diperlukan untuk fungsi yang sepatutnya badan, sebagai contoh, vitamin A, vitamin C dan vitamin B (B1, B2). Komponen mineral yang terkandung dalam brokoli adalah fosforus, kalsium, kalium dan magnesium dalam jumlah yang kecil, kalsium dan besi.
Apakah sifat-sifat brokoli? Ia mengandungi lebih vitamin C berbanding dengan buah-buahan sitrus. Kerana ia adalah pelengkap yang baik untuk diet, sebagai kesan positif kepada sistem imun badan.

– Beras – berlaku dalam kira-kira 25 versi jemaah. Yang berwarna putih, coklat, parboiled beras dan basmathi. Perbezaan antara perang dan beras putih, bran beras, penggunaan beras perang ketara mengurangkan risiko mendapat diabetes. Bran beras adalah sumber semula jadi nutrien dalam bentuk perkara pekat. Kami mengesyorkan coklat serbuk beras.

– Minyak zaitun – zaitun dara tambahan dimakan mentah kerja-kerja yang sangat positif terhadap kesihatan kita, kami mencadangkan kira-kira 5-20 gram sehari. Penggunaan lemak dalam diet adalah lebih kurang 15% (jumlah semua lemak), atau kira-kira setengah gram per kilogram berat badan.

– Telur – Telur tidak memudaratkan kesihatan kita, tetapi bertindak sebagai ubat dalam kuantiti yang mencukupi. Telur yang tinggi kolesterol. Kolesterol adalah penting untuk fungsi yang sepatutnya badan. Rata-rata orang boleh makan selama kira-kira 7-8 biji telur sehari. Kami mengesyorkan 2 biji telur besar sehari.

– Air Masin ikan – tuna, ikan kod, Pollack, yu, menggelepar – Ikan adalah sumber yang sangat baik protein, kalori yang rendah, mudah untuk dihadam. Lemak dalam ikan adalah lebih sihat daripada yang diperolehi daripada daging. Diet yang kaya dengan asid lemak omega -3 boleh mengurangkan risiko kanser.

– Oat – Oat dan produk-produk seperti bijirin mengandungi nutrien dalam bentuk yang pekat. Atlet suka oatmeal untuk fakta bahawa mereka adalah sumber yang kaya dengan zink, magnesium dan vitamin B1. Kami mencadangkan kira-kira 50 gram bijirin gilingan dan dimasak menjadi pes.

– Lobak – adalah sumber yang baik untuk mata yang sihat vitamin A. Satu kelebihan penting beta – karotena adalah perlindungan daripada gentian kolagen, yang kadang-kadang dimusnahkan dalam badan, yang seterusnya menjadikan kulit lebih cepat kehilangan ketegasan dan kedutan muncul. Pendek kata, lobak meremajakan kesan.

– Millet (Millet) – ia adalah sangat mudah untuk dihadam, mengandungi sejumlah besar vitamin B, terutamanya B1. Ia mempunyai cukup banyak protein, tetapi tidak mengandungi gluten yang menjadikan ia produk makanan yang unik.

– Coklat pahit – makanan ringan yang sihat jika dimakan dalam kuantiti 10 hingga 15 gram sehari. Coklat gelap dengan peratusan yang tinggi koko adalah sumber antioksidan yang hebat.

Filed Under: Malay

About the Author

Comments are closed.